NV Projectbouw | Appartement voorzien in eigen energie
Terug naar overzicht

Appartement voorzien in eigen energie

31-7-2017

Een appartementencomplex dat zichzelf dag en nacht voorziet van elektriciteit via zonne-energie: dat is het nieuwste project van ontwikkelaar Nick Verwimp. “De energie wordt overdag opgeslagen in tientallen batterijen, een primeur voor meergezinswoningen.”

"Welkom in de toekomst: dit appartement draait volledig autonoom."

Blankenbergenaar Nick Verwimp heeft een missie: de appartementen aan onze Belgische kust duurzamer maken. Voor zijn nieuwste project ging hij daarom met zijn bedrijf nv Projectbouw in zee met EnerSys uit Mechelen. Het doel: een appartement met vier woongelegenheden zelfstandig laten draaien op 48 batterijen. “In andere landen waar de zon vaker schijnt, werd het systeem al eerder toegepast”, legt Verwimp uit. “Ook in bedrijven en huizen wordt het bij ons al gebruikt. Maar een meergezinswoning op batterijen is een primeur.”

Nooit meer dan 30 euro

Verwimp startte zijn bedrijf twee jaar geleden op om duurzame en kwalitatief hoogstaande appartementen aan de Belgische kust te bouwen. “We haalden een EPC-waarde lager dan 20 en het K-peil (graad van thermische verliezen, nvdr.) bedraagt 34. De bewoners zullen straks nooit meer dan 30 euro moeten betalen voor hun energieverbruik.”

Het complex haalt nu al de econormen van 2035. “Het overschot van de energie die overdag wordt opgewekt door de zon, slaan we op in de batterijen”, legt ingenieur Marc Van Goidsenhoven uit. “Als de zon weg is, kunnen we die energie gebruiken. Zo kunnen gezinnen volledig onafhankelijk van het stroomnet in hun huis wonen.”

Enige struikelblok: de kostprijs van het hele systeem ligt nog vrij hoog. “De volledige installatie kostte 80.000 euro”, gaat Van Goidsenhoven verder. “En de batterijen moeten in principe om de tien jaar vervangen worden. In deze woning gaan we ervan uit dat ze om de zes à acht jaar aan vernieuwing toe zijn, wat opnieuw zo’n 12.000 euro kost. Als de elektriciteitsprijzen blijven stijgen, wordt het mogelijk over een vijftal jaren financieel interessant.”

Nieuw complex

Toch wil ondernemer Nick Verwimp straks al een stap verder gaan. In april 2018 start hij met de bouw van ander een nieuw complex in de Koninginlaan. Daarmee zou hij de ecologische doelstellingen van 2050 al halen. “In die nieuwbouw zullen ook de algemene delen en de lift op milieuvriendelijke, duurzame batterijen draaien. Ook voor nieuwe technieken, zoals verwarmde matten in muren die energie halen uit de batterijen, is absoluut een markt.”

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD), kwam de voorstelling bijwonen. Voorlopig worden nog geen subsidies gegeven voor het systeem.

Lees hier het volledige artikel uit het Nieuwsblad.